uzum-pekmezi
Reçel Tarifleri

Üzüm Pekmezi Yapılışı

Üzüm Pekmezi Yapılışı

Erzurum’da dut pekmezi daha bol olarak yapılsa da, Elazığ, Erzincan ve Malatya civarında çok güzel üzümler yetişir. Bunlardan yapılan pekmez de bastık (pestil), kesme, orcik yapılarak ve çok çeşitli şekillerde kullanılarak değerlendirilir. Buralarda bir çok üzüm çeşidi vardır. Bunlardan en ünlüleri Arapgir’de yetişen üzüm çeşitlerinden en ünlüsü siyah köhnü üzümüdür.

Tescilli bu üzüm ülke genelinde rağbet görmektedir. Bunlar dışında Arapgir’de amasya üzümü, aşuh beyazı, Besni, güçcan, gül beyazı, hatun parmağı, karamenoş (menekşe), kızıl atım, kötübeyaz, kureyiş, misket üzümü, nar tanesi, öküzgözü, tahannebi, tarhana üzümü olmak üzere çeşit çeşit üzüm yetişir. Erzincan’ın Üzümlü İlçesi’nde ise bol miktarda cimin üzümü yetiştirilmektedir. Kemaliye de üzüm cenneti olarak bilinen yörelerimizdendir. Sıklıkla Arapgir de üzüm pekmezi yapılmaktadır.

Malzemeleri:

10 kilogram üzüm,

250 gram pekmez toprağı.

uzum-pekmezi

Yapılışı:

Üzümlerin temizliğe salkımıyla birlikte iyice yıkayıp süzün. Temiz bir bez torbaya doldurun. Büyük bir leğenin içinde ezerek suyunu çıkarın. Tel süzgeçten geçirip kalın tabanlı büyük bir tencereye alın.

Ak toprağı üzüm suyunun içine salın. Toprakla birlikte bir iki taşım kaynatın. Şıranın burukluğunu alarak tortunun çökmesi için 1 gece bekletin. Berraklaşan şırayı tülbentle ayrı bir tencereye süzün. Tortusunu atın. Tencereyi yeniden ateşe koyun. Kısık ateş üstünde, arada bir karıştırarak 3-4 saat kaynatın.

Pekmezin kıvamı koyulaşmış olacak. Porselen tabağa döktüğünüz bir damla pekmez top gibi duruyorsa pekmez kıvama gelmiş demektir. Kavanozlara doldurup saklayın.

Afiyet olsun.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *