Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır

15.11.2016
2.164
A+
A-
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır

Günümüzde gıdalara şüpheyle yaklaşır olduk. Organik mi, kimyasal katkısı fazla mı, salığa yararlı mı soruları daha ok sorulur olmuştur. Bal, bozulmayan az sayıda besin arasında yer alır. Bir ara YV kanallarının bazılarında, internet üzerindeki bazı web sitelerinde hatta radyolarda bal satışı amaçlayan reklamlar çok sık görülmekteydi. Üstelik satışa sunulan bu balların fiyatı da normale göre çok düşüktü. Yani şüphe duyulmaması mümkün değildi. Denetimler sonucunda da zaman zaman başka gıdalarda olduğu gibi bal satışı yapan sahte firmalar ortaya çıkarılmaktadır. Büyük marketlerde bile satın almak istediğimiz balın gerçek olup olmadığını sorgular olduk. Acaba gerçek bal nasıl anlaşılır, dış görünümüne, tadına bakmak anlamak için yeterli midir? Konu hakkında uzmanların söylediklerini ve önerilerini sıralayalım.

Kolay uygulanabilecek ve denenmiş bazı işlemlerle balın çok az yanılma payı olsa da gerçek mi, sahte mi olduğu anlaşılabilmektedir.

Gerçek balın anlaşılması

*Gerçek bal kendine özel kokuya sahiptir, buzdolabında bırakıldığında şekerlenebilir.

*Gerçek bal yoğun kıvamlı olmalı, akarken kesintiye uğramamalıdır. Kesintili olarak akıyorsa o balın sahte olduğu söylenebilir. Çam balının akışı daha ağır, çiçek balının ise biraz daha hızlıdır.

gercek-bal-nasil-anlasilir

*Kaşıkla almak istediğinizde kesinti olmadan size doğru uzaya bal gerçektir.

*Sahte olan baldan bir kaşık alıp bir yere dökerseniz örümcek ağına benzer şekilde uzayacak, havada uçacaktır.

* Gerçek bal nasıl anlaşılır diyorsanız bir ay civarı buzdolabında bekletilen bal tereyağı veya krem kıvamını alacaktır. Böyle bir duruma rastlarsanız bilin ki o bal gerçektir.

*Tıpkı zeytinyağında görüldüğü gibi, kış soğuklarında donma yapan balın gerçek olduğu anlaşılır.

*Balın rengi açık görünüyorsa sahte olabilir. Gerçek balın kokusu yoktur, daha kıvamlıdır.

*Gerçek balla şerbet yaptıysanız tadı bir hayli keskin olup genizde yanma hissine sebep olacaktır.

* Bal gerçekse kaşığa az bir miktar alıp ateş üzerinde tutulursa akışkanlık kazanacak ve kolay yanmayacaktır. Glikozdan üretilen sahte bal ise hızlı yanacak, kömürleşecektir.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.