Asma Yaprağı Nasıl Saklanır?

23.10.2016
2.923
A+
A-

Asma Yaprağı Nasıl Saklanır?

Asma yaprağı vitamin açısından zengin bir besindir. Asma yaprağı üzümün yapraklarıdır. Ülkemizde en çok Tokat bölgesinde yetişir. Asma yaprağı, ilkbaharda toplanmaya başlanır. Taze olarak tüketildiği gibi depolanıp, daha sonrada tüketilebilir. Asma yaprağını uygun şartlarda depolamak gerekir. Uygun şartlarda saklanmayan asma yaprağı küflenir ya da çürüyebilir.

Asma yaprağı nasıl saklanır, asma yaprağını saklarken dikkat edilecek hususlar nelerdir, asma yaprağını saklama yöntemlerini konuşuyoruz. Asma yaprağını saklamak için, dalından yeşil koparıldıktan sonra, sapları güzelce ayıklanır. Sapları ayıklanan asma yaprakları yıkandıktan sonra üstü üste demetlenir.

Demetlenen asma yaprakları derince bir kabın içine konulup, üstüne kaynar su dökülür. Kabın ağzı kapatılıp, en 3-4 saat asma yaprakları bu şekilde bekletilir. Bu işlem, asma yapraklarını haşlamak içindir. Asma yaprakları haşlandıktan sonra, saracağınız kadar, miktarı buzdolabına poşetlerine koyun. Hazırladığınız poşetleri derin dondurucuya koyabilirsiniz. Yapraklarınız bu şekilde özelliğini yitirmeden en az 1 sene dondurucuda kalabilir.

Dondurucuya koyduğunuz yaprağı kullanmak istediğinizde bir gece önceden çıkartın. Yaprağın buzunu çözmesi için, oda ısısında bekletin. Buzu çözdükten sonra yaprağınız kullanıma hazır demektir.

asma-yapragi

 

Asma yapraklarını saklamak için kullanılan bir başka yöntem ise salamura yani tuza basma yöntemidir. Asma yapraklarını salamura yapmak için, güzelce yıkayın. Yıkadığınız asma yapraklarını saplarını kesmeden üst üste demetleyin. Bu yöntemde asma yapraklarının sapı kesilmez. Bunun nedeni ise tuz asma yapraklarını sapından besler. Böylece asma yaprakları bozulmadan saklanır. Demetlediğiniz asma yapraklarını derin bir kaba koyduktan sonra üzerine ılık su dökün. Bir gece bu şekilde beklettikten sonra asma yapraklarından küçük demetler alıp, sap kısmına bir tutam kaya tuzu koyduktan sonra, yaprakları zarf gibi katlayın.

asma-yapragi

Hazırladığınız yaprakları bidonun içine hava almayacak şekilde sıkı sıkı basın. Bidon ağzına kadar dolunca yaprağı ıslattığınız sudan ağzına gelecek kadar doldurun. Bidonun ağzını sıkı bir şekilde kapatın. Bidonun ağzı hava almadığı takdirde bu yöntemle en az 1 yıl yapraklarınızı özelliğini kaybetmeden saklayabilirsiniz.

Salamura yaptığınız yaprakları kullanmak isterseniz, bir gece önceden kullanacağınız kadar çıkarıp, ılık suya ıslatın. Tuzunu attıktan sonra yaprağınız kullanıma hazır demektir.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.