Mantı
Mantının, mutfağımıza Çinlilerin armağanı olduğu söylenir; ancak neredeyse sayısız türevlerinin Türk mutfağında nicedir yapıldığı bilinir. Tutmaç ve tatarböreği bu türün en eskilerindendir. Fatih Sultan Mehmet’in, eski saray yemekleri literatürü açısından önemli bir kaynak olan mutfak defterlerinde, mantının adı “yoğurtlu mantı” olarak geçer. Yoğurtsuzu hiç yapılmış mıdır, bilemiyoruz; ancak mantıyı mantı yapanın sarmısaklı yoğurtla üzerine gezdirilen kızdırılmış tereyağı olduğu yadsınamaz. Et yerine peynir kullanılırsa, buna mantı değil, “piruhi” denir, ancak üzerine yine de sarmısaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı gezdirilir.
Malzemeler:
600 gr. un
3 adet yumurta
Yarını su bardağı su
1 çorba kaşığı tuz
İçini hazırlamak için:
300 gr. kıyma (dana-kuzu karışık olabilir)
1 adet küçük boy soğan, rendelenmiş, suyu biraz süzülmüş
1 çay kaşığı karabiber
Üzerine dökmek için:
6 çorba kaşığı yoğurt
3 diş sarmısak, yarım tatlı kaşığı tuzla havanda ezilmiş
3-4 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yarım tatlı kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
Pişirmek İçin:
2 litre (8 su bardağı) su
1 çorba kaşığı tuz
Yapılışı:
Öncelikleyoğurda ezilmiş sarmısağı ekleyin ve düzgün bir doku elde edinceye kadar çırpın. Unun ortasında çukur yapın; ortasına yumurtaları kırıp tuzu ekleyin. Elinizleyumur-taları önce tek başına, daha sonra unla birlikte karıştırın. Suyu ekleyip sertçe bir hamur oluşana kadar yoğurun. (Kıvamını ayarlamak için duruma göre su veya un eklenebilir.)
Hamuru 10 dakika beklettikten sonra üçe bölün. İkisinin üzerine ıslak bir bez örtün. Diğerini oklava yardımıyla yuvarlak biryufka haline getirin. Buyufkadan boydan boya 3’er cm.lik şeritler kesip şeritleri tekrar 3’er cm.lik kareler haline gelecek şekilde kesin. Kareleri üst üsteyığın. (Bu işlem kurumalarını önler.) Her bir hamur karesinin ortasına nohut iriliğinde içyerleştirin. Hamur parçalarını üçgen olacak şekilde parmakla bastırarak kapatın. Un serpilmiş bir yüzey üzerinde hepsini toplayın.
Birbirlerine yapışmalarını önlemek için üzerlerine ara ara un serpin. Bu arada pişirme suyuna 1 çorba kaşığı tuzu ekleyip kaynatın. Beklettiğiniz mantıları bir kevgirde toplayın. Kevgiri sallayarak fazla unundan arındırın ve kaynamakta olan suya bırakın. 8-10 dakika pişmeleri içinyetcrlidir.
Pişme süresinin sonuna doğru tereyağını orta ateşte kızdırın. Fındık rengine dönüp güzel bir koku alınca ocağı kapatın ve baharatları ekleyin. Mantıyı servis tabaklarına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt, onun üzerine de biberli, naneli tereyağından kaşıkla gezdirdikten sonra servis yapın.
tariften önce bir tarih bilgisi vermeniz çok güzel bir fikir . tarif içinde ayrıca teşekkürler. fakat aniden eve misafir geleceğinii öğrendiğiniz de bu kadar uğraşmadan hazır mantı almanız gerekbilir. bu benim başıma çok geldi.