Sebzeli Tarhana Çorbası Tarifi

21.10.2013
4.272
A+
A-

Sebzeli Tarhana Çorbası Tarifi

Önce domates, yeşil biber soğan, nane, maydanoz ayrı ayrı haşlanır ve kevgirder geçirilir. Yoğurt, un, irmik, tuz ve biber bu sebzelere katılarak tarhana hamuru yoğurulur. Üzeri örtülür ve mayalanmaya bırakılır. 3-4 gün sonra yumaklar halinde güneşe konur. Kuruyan parçalar avuç içinde ufalanarak ince kalburdan geçirilir ve toz halinde saklanır.” Bu Divriği’de uygulanan yöntemlerin sadece bir tanesi.

Türkiye’nin her yöresinde bambaşka lezzetlerde binbir çeşit tarhana var, analarımızın, ninelerimizin kokusunu taşıyan. Kiminde nohut var, kiminde domates, kiminde tarhana otu… Kimi beyazımsı, kimi kırmızımsı, kimi toz halinde, kimi tabaka… Hepsi de bir başka güzel, bir başka lezzetli.

Hepsinde emek var, hepsinde sevgi. Bence Türklerin “hazır çorba” dünyasına yaptığı en büyük katkı bu. Misler gibi tarhana çorbamız varken eller neden paketlerdeki laboratuvar ürünü hazır çorbalara
gider aklım almıyor.

Malzemeleri: – 3 çorba kaşığı tarhana
– 2-3 ince doğranmış körpe pırasa
– 1 ufak doğranmış havuç
– 2 ufak doğranmış yeşil biber
– 1 ufak doğranmış soğan 2-3 diş doğranmış sarımsak
– 2 çorba kaşığı zeytinyağı
– Yeteri kadar tuz, karabiber, kırmızı pul biber
– 1 su bardağı süt

sebzeli tarhana çorbası

Yapılışı: Tarhanayı bir kaba koyun, bir bardak suyla erimeye bırakın. Arada karıştırarak 2-3 saat bekletin. Tencereye yağ ve soğanı koyup arada karıştırarak 5 dakika pişirdikten sonra havuç ve biberi ekleyin. Birkaç dakika sonra da pırasaları ve sarımsağı koyun.

Beş dakika sonra 2,5 bardak su, tuz ve baharatım, ardından da suda erittiğiniz tarhanayı ilave edin. Kaynayana kadar sürekli karıştırın. Ateşi kısın, sütünü ekleyin ve birkaç dakika daha pişirip servis edin. (Ben bazen hiç yağ koymayıp bol su de pişiriyorum tarhanayı. O haliyle de çok lezzetli oluyor.)

 

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.